Nieuwe stichting helpt werklozen die buiten trajecten vallen

Een groep van Delftse trainers, coaches en andere professionals in arbeidsmarktbemiddeling heeft stichting 015NOW opgericht. Op vrijwillige basis gaan zij werkzoekenden begeleiden.

Onder het motto ‘Samen bereik je meer! Meewerken is meetellen’ mikt stichting 015NOW op werkzoekenden die onder de radar blijven van de bestaande Delftse initiatieven op dit gebied. Zo begeleidt Denk aan Werkse! kandidaat-werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een plaats op de reguliere werkvloer. En stichting Stunt ondersteunt uitkeringsgerechtigden bij hun deelname aan de maatschappij.

015NOW richt zich juist op, bijvoorbeeld, de partners van expats, of mensen die geen uitkering krijgen omdat hun partner genoeg verdient, maar die toch (weer) aan het werk willen. Omdat ze geen uitkering krijgen, komen zij vaak niet in aanmerking voor reguliere trajecten die naar werk begeleiden, waardoor ze tussen wal en schip kunnen raken. Het zou volgens de stichting gaan om een potentiële groep van 4.000 Delftenaren.

Handicap

Jeanette Kool, een van de bestuurder van de stichting: ,,Het gaat bijvoorbeeld om mensen die na een lange periode zijn teruggekeerd uit het buitenland, vrouwen die na de opvoeding van hun kinderen weer willen gaan werken of mensen die een psychische of fysieke handicap hebben en een steuntje in de rug kunnen gebruiken om hun weg naar de arbeidsmarkt te vinden”.

Ook de werkwijze is anders dan bestaande instanties, vertelt medebestuurder Pien Nederlof. ,,We werken met ‘challenge teams’ van acht mensen die elkaar – onder begeleiding van een coach – in tien bijeenkomsten helpen om hun doel te bereiken. Dat kan een betaalde baan zijn, het opzetten van een eigen onderneming of het zoeken van een passende vrijwilligersfunctie of stageplek. We gaan ervan uit dat de individuen in de teams van elkaars netwerk en kennis gebruik maken, – naast dat van de professionals – en elkaar inspireren.”

Is het wel nodig om naast de bestaande organisaties nog een werkgelegenheidsproject te beginnen? Nederlof: ,,De gemeente Delft ondersteunt dit project omdat ze ook ziet dat er een lacune is. Maar op het moment dat wij kunnen aanhaken bij een bestaand project zullen we dat doen.”

We gaan ervan uit dat de individuen in de teams van elkaars netwerk en kennis gebruik maken

– Pien Nederlof

Door: Frans Oremus

Bron: AD.nl

0 reacties

Plaats een Reactie

Wil je op dit artikel reageren?
Hieronder kun je jouw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *